Avgiften gör skillnad

 

Hur får du din pension att växa på bästa sätt?

5 punkter att ha koll på


Hur mycket du kommer att få i tjänstepension påverkas av avgifterna som du betalar. Avgifterna tas från hela det sparade kapitalet och leder till sämre pension. Om du betalar 2 procent i stället för 1 procent under 40 år försvinner en tredjedel av pengarna som betalats in till din pension. Bra att veta är:
 

1. Kollektivavtal gör skillnad

Har du kollektivavtal kan du vara lugn. Då får du del av de mycket nedpressade avgifterna som förhandlats fram av fack och arbetsgivare gentemot pensionsbolagen.

2. Egna lösningar

Har företaget valt en egen tjänstepensionslösning utanför kollektivavtalen är risken stor att du betalar en betydligt högre avgift. Det gäller särskilt i mindre bolag som i sin upphandling inte har samma möjlighet att pressa priserna som stora bolag.

3. Större och små bolag

Alecta och PTK har räknat på avgiftsskillnader mellan olika tjänstepensionslösningar. Beräkningarna visar att anställda i större bolag utan kollektivavtalad tjänstepension betalar hundratusentals kronor mer i avgifter under sin yrkesverksamma tid. I mindre bolag med egna lösningar kan avgiftsskillnaden hamna på mer än en miljon kronor. Läs mer i rapporten Pensionsplagiaten. 

4. Kompensera

Har du en tjänstepensionslösning utanför kollektivavtal kan du behöva kompensera för de högre avgifterna. Antingen begär du redan vid anställningen att arbetsgivaren betalar in mer till tjänstepensionen eller så kräver du mer i lön för ett privat pensionssparande. Saknas tjänstepension helt på företaget är det extra viktigt att du ser till att du får mycket mer i lön.

5. Lästips

Hos Pensionsmyndigheten kan du läsa mer om den allmänna pensionen. Mer om ITP kan du läsa om hos Alecta, Collectum respektive PTK Rådgivningstjänst. 

Se upp med höga avgifter – de äter upp en stor del av din pension

Annika Creutzer, privatekonomisk expert