Att arbeta utomlands
Tips och goda råd inför ditt utlandsarbete
För att inte riskera att råka ut för oväntade situationer och konsekvenser så är det viktigt att förbereda sig och sin familj noga inför utlandsarbetet. Ett bra ställe att börja samla information är på PTK:s hemsida för utlandsarbete. I PTKs utlandshandbok får du en hel del tips på vad du bör tänka på innan, under och efter ditt utlandsarbete.
Att söka jobb utanför Sverige
Tack vare Sveriges EU-medlemskap kan arbetssökande under tre månader söka jobb inom EU, EES och Schweiz med svensk a-kassa. Mer information finns på a-kassans hemsida.
För att hitta en utlandsanställning är arbetsförmedlingens hemsida en bra startpunkt. Hos Arbetsförmedlingen går det att söka efter jobb i andra länder och det finns länkar och kontaktuppgifter till andra länders arbetsförmedlingar.
Eures arbetar med att främja fri rörlighet inom EU, EES och Schweiz. Eures kan ge rådgivning bland annat kring gångbarhet för en viss utbildning, vilka kompletteringar som behöver göras, hur ansökningsprocessen ser ut mm. Det kan därför vara klokt att kontakta dem för att höra hur det fungerar i det land där du skulle vilja söka arbete.
Vad gäller för a-kassan vid arbete utomlands?
Det är viktigt att vara medlem i a-kassan i rätt land. Vid arbete inom EU, EES eller Schweiz är huvudregeln är att man ska vara försäkrad i arbetslandet, men i vissa fall ska man vara försäkrad i Sverige fast arbetet utförs i ett annat land. Kontakta Akademikernas a-kassa för att reda ut vad som gäller i ditt fall. Det är viktigt att det blir rätt redan från början eftersom det annars finns en risk att det blir ett glapp. Ett glapp skulle potentiellt kunna leda till att det inte är möjligt att ansöka om ersättning.
Vid arbete utanför EU, EES och Schweiz är det som huvudregel inte möjligt att få tillgodoräkna sig tiden men det finns undantag. Kontakta Akademikernas a-kassa för att reda ut vad som gäller i ditt fall.
Saker att ha koll på inför utlandsarbete:
- Kommer du att vara utstationerad eller anställd på ett lokalt kontrakt?
- Hur ska kontraktet utformas?
- Vad händer med pensionen vid utlandsarbete?
- Vad gäller för rätten till sjukvård i Sverige och i arbetslandet?
- Vad gäller för övriga socialförsäkringsförmåner vid utlandsarbete?
- Vad är en rimlig lön?
- Var ska skatt betalas?
- Hur ska flytten hanteras?
- Rätt till hemresor betalda av arbetsgivaren?
Vad gör du med ditt medlemskap i Civilekonomerna?
Utstationerad?
Är du utstationerad bör du behålla ditt ordinarie medlemskap.
Anställd i Finland, Norge eller Island?
Som ordinarie medlem i en av de nordiska organisationerna kan du bli gästmedlem när du tillfälligt är bosatt och arbetar i ett annat nordiskt land. Som gästmedlem får du utnyttja all service i värdlandets förening, såväl information som förhandlingar och juridisk hjälp. Gästmedlemskapet gäller för ett år i taget, och kan förlängas upp till högst två år. Kontakta Civilekonomernas medlemsservice för ansökan.
Nordiska systerförbund som erbjuder gästmedlemskap
Civilekonomerna är medlem i det norska förbundet Econa där följande organisationer ingår:
Econa
Stortingsgatan 22
P.O. Box 1869 Vika
0124 Oslo
NORGE
+47 22 82 80 40
www.econa.no
Finlands Ekonomförbund (SEFE)
Banvaktsgatan 2
00520 Helsingfors
FINLAND
00358 - 9 47 67 77
www.sefe.fi
Foreningen af Islandske Økonomer
Postbox 5184
125 Reykjavik
ISLAND
00354 - 568 23 70
www.fvh.is
Anställning inom EU, EES och Schweiz?
Vid anställning inom EU, EES eller Schweiz, bör du registrera dig som utlandsmedlem hos Civilekonomerna. Genom att anmäla din utlandsadress till oss får du karriärmagasinet Civilekonomen till din nya bostad. Förutsatt att byte av a-kassa hanteras korrekt finns även möjlighet att få a-kassa och inkomstförsäkring i Sverige om du skulle bli uppsagd under din utlandstjänstgöring.
Arbete utanför EU, EES eller Schweiz?
Ska du endast arbeta en kortare tid utanför EU, EES eller Schweiz så bör du registrera dig som utlandsmedlem. Vid längre tids utlandsarbete bör du som huvudregel avsluta ditt medlemskap och ansöka om nytt medlemskap i samband med att du flyttar tillbaka till Sverige.
Kontakta gärna ombudsman@civilekonomerna.se för rådgivning.