Att tänka på inför kommande lönesamtal:
En jämställd arbetsplats är en attraktiv arbetsplats
En jämställd arbetsplats bidrar till färre missnöjda medarbetare, ett bättre arbetsklimat och lockar till sig fler duktiga medarbetare.
Stöd och utbildning
Att sätta lön är inte enkelt. Be att få stöd och verktyg från din arbetsgivare. Du kan också gå en utbildning i lönesättning och i hur du håller lönesamtal.
Tydliga lönekriterier
Det är viktigt att lönekriterierna är lätta att förstå, kopplade till organisationens verksamhet och väl kända bland medarbetarna. Tydliga lönekriterier underlättar en objektiv lönesättning. Se också över om lönepolicyn och lönekriterierna innehåller helt könsneutrala skrivningar.
Lönesamtal gynnar jämställda löner
Vid ett lönesamtal tydliggörs sambandet mellan lön och prestation. Studier har visat att lönesamtalet bidrar till att minska lönegapet mellan kvinnor och män.
Lön vid föräldraledighet
Medarbetare som är föräldralediga ska ingå i lönerevisionen på samma sätt som övriga medarbetare. Lönen ska bedömas som om medarbetaren hade arbetat och bedömningen ska kopplas till medarbetarens tidigare prestationer.
Olika förhandlingsstrategier
Fler studier visar att män och kvinnor har olika förväntningar på lön och att män ofta har en mer proaktiv förhandlingsstrategi. Denna strategi innebär att medarbetaren själv föreslår en lön och motiverar varför genom att lyfta fram bevis i form av prestationer och resultat. Att titta på statistik och börja med att lägga ett anspråk över den egen mållönen, är också ett vanligt tillvägagångssätt. En person med en proaktiv förhandlingsstrategi låter sig inte heller slås under lönesamtalet utan framhärdar istället sina argument.
Att kvinnor förväntar sig en lägre lön är inte hela förklaringen till att de får det, men det visar hur viktigt det är att kolla upp sin marknadslön och att sätta värde på sitt arbete och sin kompetens.
Din egen förhandlingsstrategi
Som chef bör du också vara medveten om din egen förhandlingsstrategi när du förhandlar med dina medarbetare. Bemöter du dina anställda på samma sätt? Är bedömningen av mäns respektive kvinnors prestationer och resultat helt neutral?