Inför anställningsintervjun

Grattis! Du är kallad till en anställningsintervju. För att lyckas så bra som möjligt på intervjun är det viktigt att du förbereder dig. Här är tips på vad som kan vara bra att gå igenom:

Läs på om företaget

Se till att läsa på om företaget och dess organisation. Vilka olika arbetsområden och avdelningar finns det? Hur stora är de, och vilka är deras konkurrenter? Fundera också över var som du kan se dig själv på företaget och vilka funktioner som du tror att du kommer att samarbeta med? Finns det möjligheter att utvecklas och gå vidare inom organisationen? 

Ta reda på information om branschen

Det är alltid bra att ta reda på mer om branschen. Vilka är de stora aktörerna på marknaden? Är arbetsgivaren en organisation, ett företag eller en myndighet? Vad är skillnaden och hur kommer det påverka ditt arbete?

Öva på intervjufrågor och svar

En av de viktigaste förberedelserna som du kan göra innan en intervju, är att träna på vanliga intervjufrågor. Du hittar frågor på till exempel Arbetsförmedlingen och anstallningsintervju.se. Öva gärna tillsammans med en vän så att du verkligen får pröva på att svara på frågorna.

Klädsel – vad för kläder är lämpliga på en intervju?

En bra grundregel när du ska på en anställningsintervju är att klä dig klassiskt. Använd gärna mörka eller neutrala färger och material som inte skrynklar. Accessoarer är ett bra sätt att visa upp lite av din personlighet, men med måtta. Det kan vara en bra idé att lämna de största örhängena och halsbanden hemma. Försök att hålla dig så sval och bekväm som möjligt på väg till intervjun. Se till att du vet vart du ska och var ute i god tid så att du slipper stressa.
 
Ska du på en intervju under någon av sommarens varma dagar så bör du ändå utgå från branschen och den tjänst du söker. Låt bli shortsen och välj hellre en sval kostym.
 
Söker du jobb på ett företag som verkar inom reklam-, kläd-, eller mediebranschen kan du våga satsa på en lite mer trendig och personlig stil. Utgå från vilken arbetsplats du ska till och använd ditt sunda förnuft. Ha i åtanke att det alltid är bättre att vara lite ”överklädd” än tvärtom, på så sätt visar du att du respekterar personen som du ska träffa.

Mentalt – träna bort din nervositet

Det är helt naturligt att vara nervös inför en arbetsintervju. Tänk på att ”övning ger färdighet” och att du kommer att bli säkrare och tryggare ju fler intervjuer som du går på. Bli inte allt för besviken om du inte presterar perfekt första gången, utan se det som en chans till att bli bättre.

Det är viktigt att du inte bara ser intervjun som ett möte där företaget ska bedöma om du är rätt person för dem, utan det är även din möjlighet att se om företaget är rätt för dig. Tänk positivt och glöm inte att du redan har gjort ett bra intryck via din ansökan och att det finns en anledning till att de vill träffa just dig.

Ett bra knep för att bli mindre nervös, är att prata med någon okänd person precis innan intervjun. Genom att prata lite med någon på gatan eller på bussen så kan du avdramatisera händelsen och även få en liten uppvärmning.