Tio myter om ekonomer - vilka känner du igen?

De är tråkiga mattesnillen, tjänar bra och röstar på Moderaterna, eller? Här är tio myter om ekonomer du garanterat känner igen. Kolla in vilka som stämmer.

1. Ekonomer har alltid jobb

Visst ser arbetsmarknaden bra ut för ekonomer. Men faktum är att 20 procent av alla ekonomer är arbetslösa någon gång under en tioårsperiod. 

Ekonomer och jobb »

2. Behöver ekonomer vara med i facket?

Visst, valet är fritt. Men en rätt stor andel av alla Sveriges ekonomer är med i facket. Genom att välja ett fackförbund för akademiker får du förutom ekonomisk trygghet också en partner att vända dig till om något händer. 

Anställningsformer och lön »

3. Alla ekonomer tjänar bra

Medellönen för Civilekonomernas medlemmar är 51 000 kronor. Att studera ekonomi lönar sig alltså. Däremot är det självklart så att löneläget kan skilja sig rejält sig beroende på titel, erfarenhet och var i Sverige du jobbar. 

Lönestatistik »

4. Alla ekonomer är revisorer

Visst, det är vanligt – hela 30 procent av alla ekonomer utbildar sig inom redovisning och revision. Men det betyder också att uppskattningsvis 7 av 10 som läser den här texten arbetar med helt andra saker, till exempel organisation/management, marknadsföring, logistik, IT-ekonomi, ekonomisk analys, fastighetsförmedling och finansiell ekonomi. Som ekonom är dina karriärmöjligheter enorma, det kan du alltid ha med dig!

Yrkesområden för ekonomer »

5. Endast den som studerat på en handelshögskola kan kalla sig civilekonom

Egentligen kan vem som helst kalla sig civilekonom, eftersom titeln är oskyddad. Men enligt praxis och på arbetsplatser runt om i landet behöver du uppfylla Civilekonomernas medlemsvillkor för att kunna titulera dig Civilekonom.

Är jag en civilekonom? »

6. Alla ekonomer är duktiga på att räkna

Låt oss slå hål på denna myten en gång för alla. För att komma in på ekonomiutbildningen behöver du ha klarat matematiken på gymnasiet. Men i övrigt kräver många ekonomjobb lika stora matematikkunskaper som ett journalistjobb. Ekonomichefer, controllers och finanschefer bör sjävklart ha koll på siffrorna men är du PR-konsult eller kontorschef är det helt andra kunskaper som slår högre.

7. Ekonomer är tråkiga räknenissar

Ett elakt påstående, speciellt eftersom jurister enligt ryktet ska vara ännu tråkigare. Samtidigt – vem tycker att Alexander Bard och Kristian Luuk, båda utbildade ekonomer, är gråa och trista? Eller anser du dig själv vara mer underhållande än Camilla Läckberg? Listan över roliga ekonomer kan göras lång. 

8. Alla ekonomer är brats

Har någon sagt till dig "alla ekonomer bär kostym, har backslick, rosa skjorta och hänger på Stureplan"? Det finns ju förmodligen bland alla 100 000 ekonomer i Sverige en hel del brats, sådana personer kommer du även hitta inom yrkesgrupper som lärare, vårdbiträden, säljare och miljövetare. Alltså – ekonomer sysslar med många olika saker. De är PR-konsulter, marknadsförare, analytiker, controllers och IT-chefer. De är precis som alla andra – bara lite smartare.

9. Ekonomer har koll på sin privatekonomi

De flesta ekonomer tycker deklarationen är tråkig – precis som du. De flesta ekonomer kollar inte sitt orange kuvert – precis som du.

10. Alla ekonomer röstar på moderaterna

Visst, Anders Borg är både ekonom och moderat men det är också vår socialdemokratiska finansminister Magdalena Andersson.

Ekonomer är precis som folk är mest – moderater, sossar, centerpartister och soffliggare.