Gå till Innehållet

Porträtt

De tre åren på systemvetarprogrammet i Örebro har skapat en solid grund för Douglas Malmbergs karriär. Han visste tidigt att han ville jobba med it men var inte lockad av att knacka kod, utan var mer intresserad av metodarbete, projektledning och kravställning. I dag har han rollen som han siktade på som student. Som kundansvarig på it-bolaget Sokigo, som säljer digitala system till framför allt offentlig sektor, leder han kundprojekt, håller i utbildningar och skapar nya affärer.

– Mina dagar är extremt varierande. I dag ska jag till exempel ha möte med sju kommuner som tillsammans implementerar vårt verksamhetssystem och spela in en film om en modul som vi snart kommer att lansera. Ena dagen kan jag vara i Ystad för att träffa en kund, nästa dag kan vara full av möten på kontoret i Stockholm.

Erfarenhet av att bygga relationer, lösa problem och hantera kunder skaffade han sig redan som student.

– Jag jobbade som säljare på H&M under studietiden men var också aktiv i studentkåren som kontaktfadder till nya studenter. Jag arbetade också extra i en studentbar. Som student har du ganska mycket tid över – det är smart att dra nytta av det och engagera sig i sådant som känns meningsfullt och roligt. Att ha extrajobb och ideella engagemang i cv:t är en styrka. Det visar att du är engagerad och driven, vilket jag tror att många arbetsgivare uppskattar.

När Douglas Malmberg tog examen fanns det gott om jobb inom it-sektorn. Men medan företagen skrek efter programmerare var det projektledning som han ville jobba med.

– Jag var aktiv och sökte ganska många jobb under sista terminen, dessutom skickade jag in mitt cv till flera bemannings- och rekryteringsföretag. Ju fler ansökningsbrev du skriver och ju fler intervjuer du går på, desto mer rutinerad blir du. Det var en rekryterare på Academic Work som tipsade om det jobb som jag har i dag, och efter tre intervjuer var jag anställd.

Men det är inte bara ett jobb som man tackar ja till, utan även arbetsgivarens kultur och värderingar, ledarfilosofi och framtidsplaner.

– För mig var det en trygghet att företaget hade funnits länge och hade inarbetade processer. Samtidigt fanns det en stark framåtanda som jag gillade. Jag kände att jag ville följa med på deras resa.

Under de senaste tre åren har Sokigo växt och föryngrats och Douglas Malmbergs utvecklingskurva har varit brant.

– När jag började visste jag ingenting om offentliga upphandlingar eller hur man skriver ett anbud, men jag har fått växa in i rollen och fått stöd av seniora kollegor. Jag utmanas och utvecklas varje dag, vilket leder till att jag får allt mer ansvar. Ett tips till nyutexaminerade som söker jobb är att ta reda på vilka utvecklingsmöjligheter som arbetsgivaren kan erbjuda och be om en utvecklingsplan innan du börjar.

Douglas tips

Övning ger färdighet:

”Sök många jobb och gå på många intervjuer. Det kommer att vässa din förmåga att skriva ansökningsbrev och gör att du blir säkrare i intervjusituationer.”

Inför löneförhandlingen:

”Jag tog reda på vad som är en marknads­ mässig lön för en nyutexaminerad systemvetare och uppgav det som mitt löneanspråk, något som arbetsgivaren accepterade, så det var inte direkt en förhandling.”

Vem är Douglas?

Ålder:

28 år

Utbildning:

Kandidatexamen i systemvetenskap, Örebro universitet, examen 2017.

Titel:

Kundansvarig på Sokigo.

Bor:

Stockholm.

Intressen:

Umgås med familj och vänner, träna, resa samt följa mitt favoritfotbollslag Hammarby.